poniedziałek, 13 czerwca 2011

Kuchnia po Zalasowsku

W przyszłą niedzielę (19.06.11) zapraszamy na nasze stoiska artystyczne, na  
"Pikniku Rodzinnym w Zalasowej". Tymczasem dla umilenia wakacyjnych wypadów podajemy przepis na pyszne pierożki, które  można zabrać na każdą wyprawę.



"Pierożki Zalasowskie"

Ciasto:
1 kg mąki
1 kostka margaryny
0,5 kostki małych drożdży
3 żółtka
1 całe jajko
woda lub śmietana ( do zagniecenia ciasta)
sól, pieprz, wegeta

Farsz:
groszek, kukurydza, marynowane ogórki, podsmażone mięso z kurczaka, pokroić w kostkę, ser żółty starty na tarle, przecier pomidorowy ok łyżki. Wszystko wymieszać i doprawić wedle gustu.

Zrobić ciasto jak na pierogi, odstawić na 20min., z farszem zaklejać jak na pierogi. Piec w piekarniku, lub na oleju, na złoty kolor.


Mmmm, ale to pyszne!!:D
SMACZNEGO!